Előzetes bejelentkezés szükséges
hu

A gyógytorna történelmi áttekintése

2020.07.29
2000 évvel ezelőtti ábrázolás - váll kezelés (Múzeum Cyrene Líbia)
2000 évvel ezelőtti ábrázolás - váll kezelés (Múzeum Cyrene Líbia)

A gyógytorna német eredetű szó, a Krankengymnastik magyar megfelelője. A gyógytornász vizsgálódásának középpontjában mindenkor a mozgásrendszer és az abban felmerülő problémák állnak.

A legrégebbi fizioterápiával kapcsolatos forrás az ókori Görögországig, i.e. 460-ig nyúlik vissza. Fennmaradt forrásokból tudjuk, hogy Hippokratész kezelései során alkalmazott masszázst, hidroterápiát és különleges berendezéseket. Szintén az ókorban Claudius császár orvosa előszeretettel alkalmazott elektroterápiát, bénult gyermekek fürdőjébe elektromos halakat helyezett.

hidroterápiás kezelés
hidroterápiás kezelés

A középkorban a fizioterápia háttérbe szorult és igazán nagy fejlődésről ezen a területen a 19. századtól beszélhetünk. Ekkor alkották meg a modern hidroterápia és gyógytorna alapjait, fontos szerepet kapott a masszázs és bővült az elektroterápiás kezelések köre. A 19. század végére Angliában megalakul az első engedélyezett fizioterápiás társaság, a 20. században pedig felgyorsul a fizioterápia fejlődése, amely jelenleg is tart.


Magyarországon az ortopédiával foglalkozó orvosok ismerték fel elsőnek a gyógytorna szükségességét. Az ortopédián belül megjelenő gyógytornászigény azonban nem tekinthető általánosnak, mert a múlt században ezt a kezelést főleg fürdőorvosok végezték. Ők nem támaszkodtak a gyógytornászok szakismeretére, maguk végezték a tornakezelést.

Madzsar Alice
Madzsar Alice

Madzsar Alice (1875 - 1935) A gyógytornászok egyik példaképe és útmutatója, a hazai gyógytornászképzés megalapítója. 1912-ben nyitotta meg Funkcionális Torna Tanítóképző Intézetét. Tornarendszere művészi és testképző részből állt. Mozgásanyagában fontosnak tartotta a tudatosságot és a mozgás állandó korrekcióját. Rendszerének megalkotásában Mensendieck ortopéd orvos inspirálta, de épített Leo Koffler amerikai énektanár légzéstanítására, Klapp kúszórendszerére, Spitzy gyermektestnevelésére is.

A II.Világháború után kb. 60 gyógytornász volt hazánkban, akik az Orvos-Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetén belül létrehozták az első szakcsoportot. A gyógytornász létszám emelésére 1952-ben egészségügyi oklevéllel rendelkezők részére hat hónapos, traumatológiai területre képző gyógytornász tanfolyam indult. A hazánkon több hullámban is végigsöprő poliomyelitis (Heine-Medin-kór) járványok erőteljesen megnövelték az igényt jól képzett gyógytornászok iránt.

A jelenlegi magyar gyógytornászképzés messzemenően megfelel a WCPT XIII. Közgyűlésén 1995-ben Washingtonban deklarált képzési céloknak és elvárásoknak. A gyógytornászok alapképzése olyan főiskolai felsőfokú képzés, amely legalább négy éves és fontos tényező, hogy a képzés függetlenül ellenőrzött és akkreditált, amely garantálja a végzettek számára a törvényi és a szakmai elismerést.

a modern fizioterápiát számos ágazata teszi sokszínű szakmává
a modern fizioterápiát számos ágazata teszi sokszínű szakmává

Ez a gyorsan fejlődő szakma megköveteli a szakmabeliektől a folyamatos továbbképzéseken való részvételt. A gyógytornászok tevékenységi területe évről évre bővül. A hagyományosan intézeti, kórházi, klinikai területek mellett a megelőzésben és az egészség megtartásában egyre több gyógytornász dolgozik, és fokozatosan növekszik ezen ellátási formákat igénylő, és igénybevevők száma is.