Állkapocsízületi fizioterápia

2020.12.05

Az állkapocsízületi fizioterápia a rágóízület problémakörével foglalkozó manuális terápia és speciális gyógytorna. 

Az állkapocsízület egy folyamatos terhelés alatt álló ízület, melyet a nap jelentős részében használunk. Nemcsak a rágás és a nyelés folyamatában van kulcsszerepe, de a beszéd, a légzés aktív résztvevője és a mimika, így az önkifejezés eszköze is. 

Mivel fokozott igénybevételnek van kitéve, a vele kapcsolatos problémák is igen sokrétűek lehetnek. A rágóízületben létrejött zavar, probléma kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, például fogászati, harapási rendellenességek, fogcsikorgatás vagy éjszakai fogszorítás, de a nyelvlökéses nyelés is indukálhatja. Még az ülő életmód és az áll gyakori támasztása, a könyöklés is befolyásolhatja az állkapocsízület állapotát, de a nyakizmok esetleges feszessége is nagyban hat az állkapocsra.  Az ízület túlterheltsége vagy egyoldali fokozott használata ugyanakkor összefügghet életmódunkkal, stressztűrő képességünkkel és stresszkezelő módszereinkkel is. 

A rágóízületben vagy az izmokban kialakult elváltozás hatására az ízület felépítése és működése megváltozik, mely számos panaszt okozhat:

  • Fejfájás, esetenként migrén
  • Állkapocsízület fájdalma, szájnyitási nehézség, asszimetrikus szájnyitási minta
  • Fájdalmas rágás
  • Fogfájás
  • Fülzúgás, szédülés, fülcsengés
  • Éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás
  • Fogtáji és arcfájdalom fogászati probléma nélkül
  • Fülfájdalom fülészeti elváltozás nélkül


A temporomandibuláris (állkapocsízületi) terápia a rágóízület struktúrális és funkcionális problémájának komplex kezelésére irányul. A rágóízület, az állkapocs-rendszer és a teljes test mozgásszervi vizsgálata után az ízületi eltérések kezelése mellett az ízület statikájának helyreállítása a cél. A terápiában nagy hangsúlyt fektetünk a lágyrész elváltozások (fokozott izomtónus, trigger pontok) kezelésére, a nyelvcsont feletti és alatti izmok állapotának helyreállítására, illetve az ízületet nyitó és záró izmok tónus optimalizálására is.  

A temporomandibuláris terápia keretén belül az állkapocsízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére, a tünetek kiújulásának megelőzésére fókuzálva segítünk a pácienseknek.