Focisták izomsérülése

2020.04.13

A comb hátulsó részén futó izmok összefoglaló neve Hamstring izomcsoport. Ebbe a csoportba három fő izom tartozik, amik a medence hátulsó részéről erednek és a térdhajlatot hátul két oldalról áthidalva a szárkapocscsont és a sípcsont hátulsó részén tapadnak. Funkciójuk a térdízület hajlítása és a csípőízület nyújtása. 

térdhajlító izmok
térdhajlító izmok


Focistáknál gyakran sérül a Hamstring izomcsoport, mert a labda elrúgásakor ezeknek az izmoknak fontos szabályozásnak kell eleget tenniük. A sérüléskor nagyon jellegzetes erős fájdalom jelentkezik a comb hátulsó részén, a sportoló képtelen tovább futni. A sérült területen másnapra jelentős duzzanat és bevérzés jelentkezik. 

izomsérülés
izomsérülés

Mitől sérülhet ez az izom focistáknál?

Amikor egy labdát elrúgunk, a comb elülső oldalán elhelyezkedő négyfejű combizom egy erőteljes, gyors izom-összehúzódás révén nyújtja a térdet, így a labda mozgásba kerüléséhez szükséges energiaátadás optimálisan tud megvalósulni és a labda elrepül. Ehhez a mozdulathoz elengedhetetlen egy reflexes automatizmus, miszerint a comb hátsó oldalán futó izmok, azaz a Hamstring izmok ellazulnak, kontrolláltan megnyúlnak és engedik a térd nyújtását. Ha ez a mechanizmus valamiért nem tud hibátlanul megvalósulni, akkor a hátsó izmok hirtelen megfeszülnek, ami miatt sérülnek, szakadhatnak. Ennek az automatikusan létrejövő izomműködés elmaradásának oka lehet a feszes hasmtring vagy négyfejű combizom, a csípő körüli izmok rövidülése, az izmok esetleges gyengesége vagy egy korábbi sérülésből visszamaradt mikro sérülés az izomrostokban. Ez azért elképzelhető, mert minden sérülés után a szövetek rugalmassága csökken, ezáltal rövidül, nem tud rugalmasan megnyúlni. Így fontos szerepet kap a rehabilitációban az izmok ideális izomhosszának helyreállítása, ha ez elmarad, az izom sérülékeny maradhat. Továbbá, ha egy izom gyengül, akkor biztos, hogy találunk egy olyan izmot mellette, ami próbálja átvenni a sérült izom működését, kompenzál, ezáltal túldolgozik, ami miatt feszessé válik. Ezeknek az izmoknak a nyújtása is nagyon lényeges. Minden izom egy ideális izomhosszon tud megfelelően működni, ekkor a leghatékonyabb a szövet működése. Ha ez az állapot felborul, akkor az izom működésének hatékonysága nagyban romlik, sérülékennyé válik és az általa áthidaló ízületek működtetését nem tudja optimálisan kivitelezni, így jelentősen rontja a sportteljesítményt is.

Hogyan nyújtsuk a Hamstring izmokat?

Itt található pár egyszerű példa az izom nyújtásához, melyet érdemes gyakorolni, így elkerülve az amúgy is rövidülésre hajlamos izmok feszességét: