Kinesiotape a gyakorlatban

2020.03.16

A kinesiotape alkalmazásának tökéletes kiegészítője lehet a cross-tape, ami egy nem nyújtható, apró rácsokat alkotó, bőr színű tapasz.

A fájdalmas területen, véraláfutáson, kisebb ödémákon történő alkalmazásával nagyban hozzájárulhatunk a gyógyulási idő lerövidüléséhez ⏳. Műtéti hegek, égési sérülések 🔥 elhalványítására, a heges terület felpuhítására is alkalmazzuk, hegkezelés kiegészítéseként is látványos eredményeket lehet elérni használatával.

Jelen esetben a fájdalmas terület fölé ragasztottam a crosst.

A cross tape felhelyezése után megismételtem a betegvizsgálatot, újra leteszteltem a sérült vállon a fájdalmas mozgásirányokat, a mozgásterjedelmet, az aktív módon és a passzívan kivitelezhető mozdulatokat, az izomerőt és végezetül mindezeket összehasonlítottam a másik vállal, így kapva teljes képet a sérült testrész állapotáról.

☝️Fontos megjegyeznem, hogy a gyakorlatban sokszor módosítjuk, tovább gondoljuk az alap ragasztási technikákat annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb illesztéssel segítsünk a paciensünkön. Ilyenkor mindig figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat, a sérülés, panasz jellegét és az alap technikából kiindulva az anatómiai, illetve mozgástani ismeretekre hagyatkozva tudjuk a lehető legprecízebb ragasztást kivitelezni. 🔝

Jelen esetben a deltaizomnál (musculus deltoideus) kezdtem a tapelést. A paciens a karját az izom működésének megegyező irányba (irányokba) megemeli, megtartja, amíg a terapeuta 👩‍⚕️👨‍⚕️az izomhas elülső és hátulsó vonulata mellett haladva felhelyezi a tape-t (narancssárga)🟠.

Ezt követően az ízületet kitapintva, a vállcsúcs és a mellizom közötti képzeletbeli vonalat ragasztom meg az ízület felett, a tapasz 100%-os feszítése mellett. Végezetül a deltaizomra merőlegesen, feszítés nélkül helyezem fel az utolsó ragasztószalagot (zöld).🟢

Fontos kihangsúlyoznom, hogy mindig az egyén aktuális panasza határozza meg a ragasztási technikát, hiszen nincs két egyformán fájó váll, így nincs két teljesen megegyező terápia sem.