Medical Flossing terápia

2020.12.05

A flossing egy rendkívül sokoldalú, elsősorban a mozgásszervi prevenció és rehabilitáció terén használt komplex fizioterápiás eljárás, melynek része egy speciális rugalmas gumiszalaggal létrehozott kompresszió, illetve az egyidejűleg végzett mozgásterápia. A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása, a gyulladásos folyamatok lezajlódásának felgyorsítása, a kötőszövetben létrejött adhéziók, azaz összenövések oldása, illetve a propriocepció (testtudat) javítása. 

A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag) körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt célzott gyakorlatokkal mobilizáljuk. 

Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, az izom-és kötőszöveti egyensúly megbomlását, az ízületek mozgásterjedelmének beszűkülését, a szövetek krónikus feszességét, az izmok gyengülését, sérülését, a különféle gyulladásokat, letapadásokat és fájdalmakat hivatott csökkenteni. 

A kezelés alkalmával nagyon fontos a gumiszalag precíz felhelyezése, az anatómiai ismereteken alapuló lokalizáció, a terápiás hatékonyságot növelendő mozgássor megválasztása és annak helyes kivitelezése.