Előzetes bejelentkezés szükséges
hu

műtét előtti gyógytorna

2020.10.20

A tervezett műtéti beavatkozások előtt a gyógytornásszal való konzultáció és a műtétre felkészítő gyógytorna kezelés az egyik legjobb döntés lehet, amelyet meghozhat az ember, ha tervezett műtét előtt áll. Az ilyen kezelés rengeteg előnnyel jár, amellyel sok ember még nincs is igazán tisztában.

Szerencsére azt már a legtöbben tudják, hogy baleset, sérülés és műtéti beavatkozások után a teljes gyógyulás érdekében elengedhetetlen felkeresni egy gyógytornászt és elkezdeni a rehabilitációt. A tervezett műtétek előtt ezt azonban nagyon kevesen teszik meg, pedig fontos lenne, mert nemcsak a betegnek, de a családjának is, illetve az orvosnak is előnyére válik, sőt, a kutatások alapján társadalom szinten is komoly jelentőséggel bír.

 Ha Ön tervezett műtét előtt áll, fontolja meg a műtét előtti gyógytorna kezelés lehetőségét, mert nemcsak jobb fizikai állapotban fog érkezni a műtétre, de ismerni fogja a beavatkozás után elkezdhető gyógytorna gyakorlatokat, melyeket akár már a műtét másnapján elkezdhet csinálni a gyorsabb gyógyulás érdekében. 

Mi is pontosan a műtét előtti gyógytorna kezelés?

A műtét előtti gyógytorna kezelés egy több tényezőből álló rehabilitációs program, amelyet a gyógytornász személyre szabottan, egyedileg állít össze a műtét típusától és a beteg aktuális állapotától függően.  Fontos hangsúlyozni, hogy nincs két egyforma műtét előtti program, hiszen minden ember különböző fizikai és lelki állapotban érkezik a beavatkozásra. Az ilyen típusú kezelés lényege a műtéti eredmények javítása, a test és a psziché felkészítése a beavatkozásra, valamint a beteg műtét utáni gyógyulási idejének csökkentése.

Ha Ön, vagy gyermeke tervezett műtét előtt áll, legyen az ortopédiai, begyógyászati vagy akár kardiológiai beavatkozás, akkor a műtét előtti gyógytorna kezelés számos előnnyel jár, ezért a gyorsabb gyógyulás érdekében érdemes igénybe venni. A műtétek előtt a gyógytornász nemcsak a fizikumát készíti fel az operációra, hanem el is magyarázza Önnek a műtét menetét, amellyel nagyban csökkenthető a műtét miatti szorongás és az ismeretlentől való félelem. 

A műtét előtt végzett gyógytorna nemcsak a testét készíti fel a beavatkozásra, hanem elősegíti a pszichés nyomás csökkentését. A műtét után végezhető gyakorlatok elsajátítása és begyakorlása után Ön egyedül is el fog tudni kezdeni tornázni akár már a műtét másnapján.  

A műtét előtti gyógytorna program előnyei:

  • Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást
  • Visszaállítja az ízületek mozgástartományát
  • Erősíti a gyengült izmokat, izomcsoportokat
  • Javítja a sérült ízület vagy terület izomszabályozását
  • Normalizálja a mozgásmintákat a műtét előtt
  • Javítja a közérzetet és növeli az erőnlétet
  • Tájékoztat azokról a mozgásokról, mozdulatokról, amelyeket egy ideig kerülni kell a műtét után
  • Segédeszköz (mankó, járókeret, bot) használatot tanít 
  • gyermekek esetében segíti a kooperációt, csökkenti a félelmet, megtanítja nekik, hogyan válhatnak aktív résztvevőkké a műtét során és a rehabilitációban 

A műtét előtti gyógytornával pénzt takaríthat meg

A műtét előtti gyógytorna kezelés az ember fizikumának és pszichéjének támogatásán túl pénzt takarít meg a betegek számára, mivel csökkenti a műtét utáni ellátás iránti igényüket, gyorsabb a rehabilitáció, kevesebb a táppénzen töltött idő és a gyógyszerköltség. A betegek hamarabb válnak önellátóvá, gyorsabb a munkába, illetve a mindennapokba való visszatérés. 

BEJELENTKEZÉS:


Cím:
Attila út 79., 1012 Budapest

Telefonszám:

+36 20 410 8740

E-mail:
info@kkphysio.hu