műtét előtti gyógytorna

2020.10.20

A tervezett műtéti beavatkozások előtti gyógytorna kezelés az egyik legjobb döntés lehet, amelyet meghozhat az ember, ha műtét előtt áll. Az ilyen kezelés rengeteg olyan előnyt kínál, amellyel sok ember még nincs is igazán tisztában, mert a műtétek előtti gyógytorna kezelés kevésbé elterjedt. Ahogy szerencsére azt már a legtöbb ember tudja, hogy baleset, sérülés és műtétek után érdemes felkeresni egy gyógytornászt, a tervezett műtéti beavatkozás előtt ezt kevesen teszik meg. 

 Ha Ön tervezett műtét előtt áll, fontolja meg a műtét előtti gyógytorna kezelés lehetőségét, mert nemcsak jobb fizikai állapotban fog érkezni a műtétre, de már ismerni fogja a beavatkozás után elkezdhető gyógytorna gyakorlatokat, melyet akár már egyedül, a műtét napján is elkezdhet.

Mi is pontosan a műtét előtti gyógytorna kezelés?

A műtét előtti gyógytorna program egy több tényezőből álló rehabilitációs program, amelyet a gyógytornász személyre szabottan, egyedileg állít össze azon személy számára, akin a közeljövőben műtétet terveznek. Fontos hangsúlyozni, hogy nincs két egyforma műtét előtti program, hiszen mindenki különböző fizikai és lelki állapotban készül a beavatkozásra. Az ilyen típusú rehabilitáció lényege a műtéti eredmények javítása, a test és a psziché felkészítése a beavatkozásra, valamint a beteg műtét utáni gyógyulási idejének csökkentése.

Ha Ön tervezett műtét előtt áll, legyen az ortopédiai, begyógyászati vagy akár kardiológiai beavatkozás, akkor a műtét előtti fizioterápiás kezelés számos előnyét élvezheti. Nemcsak a fizikumát készíti fel az operációra, de segít elfogadni és megérteni azokat az esetleg kellemetlen műtéti velejárókat, amik várnak Önre a bevatkozást követően. 

A műtét előtti gyógytorna program előnyei:

  • Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást
  • Visszaállítja az ízületek mozgástartományát
  • Erősíti a gyengült izmokat, izomcsoportokat
  • Javítja a sérült ízület vagy terület izomszabályozását
  • Normalizálja a mozgásmintákat a műtét előtt
  • Javítja a közérzetet és növeli az erőnlétet
  • Tájékoztat azokról a mozgásokról, mozdulatokról, amelyeket egy ideig kerülni kell a műtét után
  • Segédeszköz (mankó, járókeret, bot) használatot tanít 

A műtét előtt végzett gyógytorna nemcsak a testét erősíti; felkészíti a pszichét is arra, hogy mire lehet számítani a műtét után, mivel és hogyan tud segíteni önmagán, illetve mivel tudja a rehabilitációs időt csökkenteni, megismerteti a betegeket a műtét utáni gyakorlatokkal, ezáltal csökkenti az ismeretlentől való szorongás mértékét. 


A műtét előtti fizioterápiás rehabilitációval pénzt takaríthat meg

A műtét előtti fizioterápiás kezelés az ember fizikumának és pszichéjének megerősítésén túl pénzt takarít meg a betegek számára, mivel csökkenti a műtét utáni ellátás iránti igényüket, gyorsabb a rehabilitáció, kevesebb a táppénzen töltött idő, a gyógyszerköltség, hamarabb válik önellátóvá, gyorsabb a munkába, mindennapokba való visszatérés.