Előzetes bejelentkezés szükséges
hu

Hogyan óvjuk a gerincünket?

2020.04.06

A gerincünk 33-35 csigolyából: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolyából épül fel. A csigolyák között a porckorongok (discus) helyezkednek el, amit egy külső, tömör gyűrű (anulus fibrosus), és egy belső, nagy víztartalmú, kocsonyás szövet (nucleus pulposus) alkot, melynek a feladata, hogy egyfajta rugóként tompítsa az erőhatásokat, és védje a csigolyákat, illetve a teljes gerincet. Ez a kocsonyás belső mag a gravitáció hatására, a rá nehezedő csigolyák tömege miatt napközben veszít a víztartalmából. Ez magyarázza az érdekes jelenséget, miszerint is este alacsonyabbak vagyunk, mint reggel.  

Ha ez a belső kocsonyás mag kilóg a rostos, kemény tokból, azaz ha a körkörös gyűrűk részben vagy teljesen átszakadnak és a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, az a sajnos sokak által is tapasztalt népbetegség, a gerincsérv. Ha a kitüremkedés a gerinccsatorna irányába történik, a gerinccsatornában futó gerincvelő, ha a csigolyák közötti lyukak irányába történik, az itt kilépő ideggyökök kerülhetnek nyomás alá.

A betegség érdekessége, hogy a képalkotó vizsgálatok tanúsága szerint kialakult porckorongsérv nem jelzi szükségszerűen a panaszok megjelenését. A nemzetközi és hazai szakirodalmak szerint a felnőttek kb. 19-27%-ának van porckorongsérve erre utaló tünetek megjelenése nélkül. Ilyenkor nekünk gyógytornászoknak hatalmas a felelősségünk abban, hogy megfelelő betegvizsgálat után olyan terápiás tervet dolgozzunk ki, amivel páciensünk tüneteit hatékonyan, hosszú távon tudjuk enyhíteni, illetve megszüntetni.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a porckorong degenerációt?

Az egyéni kockázati tényezők közül nagyon fontos kiemelni, hogy a túlsúly és a különböző testtartási rendellenességek nagyban hozzájárulnak a gerincre ható nyíróerők megnövekedéséhez, ami a csigolyák közti porckorongok víztartalmát csökkenthetik. A dohányzás, az alsó végtagok hosszkülönbsége és bizonyos genetikai faktorok is szerepet játszanak a degenerációs folyamatok előidézésében.

Életmódbeli és fizikai tényezők közé sorolható a nehéz fizikai munka, különösen, ha az gyakori hajlással, törzscsavarással, nehéz súlyok emelésével jár. A kényelmetlen testtartás, a hosszas statikus helyzetek, az egész napos ülőmunka, főleg rossz testtartásban és nem megfelelő ülőalkalmatosságon szintén károsan hat a porckorongra. A mi feladatunk ilyenkor az is, hogy pácienseink számára olyan megoldást találjunk a mindennapi feladatok elvégzéséhez, ami nem károsítja a gerincüket. Ez lehet egy ergonómikusabb ülőhelyzet, a monitor helyes magasságba történő beállítása, de sokszor tanácsoljuk azt is, hogy próbáljanak időnként állva, álló asztal mellett dolgozni.

Összességében elmondható, hogy megfelelő életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk gerincünk egészségéért. A rendszeres testmozgás, a helyesen megválasztott feladatsorok és az ideálisan felépített, fokozatos nehézségű gyakorlatok segítségével hosszú távon őrizhető meg a gerinc és a porckorongok egészséges funkciója.